PRAHA  – Do neděle lákají turisty od nás i ze zahraniční ve svých vlastních stáncích města Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Pardubický kraj. V pražských Holešovicích se koná jubilejní 25. ročník středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2016.

Město Ústí nad Orlicí se na tuto akci patřičně připravilo. Na svém stánku představuje i novou knihu o městě vydanou koncem minulého roku. “Ústí nad Orlicí nemá moc významných památek, nemá žádný zámek, ale za to má nádhernou přírodu v okolí města, cyklotrasy a velké sportovní využití. To je cílem města Ústí nad Orlicí přilákat lidi na relaxaci, odpočinek a krásnou přírodu,” řekl pro OIK TV místostarosta města Ústí nad Orlicí Jiří Preclík. Těmto cílům má napomoci a řada propagačních brožurek, mezi kterými si odbyli svoji premiéru ty, které jsou zaměřeny na rodiny s dětmi a na seniory. Tradičnímu stánku, který byl pořízen z prostředků Česko-Polské spolupráce dominují velkoplošné fotografie nejen z městských akcí a přírody, ale i Městského muzea, které láká na expozici houslového virtuóza Jaroslava Kociana.

Naopak Město Česká Třebová, která také pravidelně na tomto veletrhu vystavuje má stánek zase jiný, laděný do modrých barev. “Můžeme nabídnout klasicky ty věci, do kterých jsme investovali v minulých letech, ať už je to v letním období cykloturistika, koupání, sjezdy, trošku adrenalinovýho sportu,” řekl pro OIK TV starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník. Zájem je také o městské památky nebo stále navštěvovanější muzeum se svými stálými expozicemi lákající jak děti, tak dospělé. Od doby, co je v České Třebové pivovar, je nedílnou součástí stánku i pivní výčep.

Poblíž českotřebovského stánku je velká expozice destinace Východní Čechy včetně nabídek turistického vyžití v celém našem regionu. Některé turistické oblasti lákají k návštěvě i netradičním způsobem jako Jihočeský kraj, kde vystupují tanečnice z latinské Ameriky jako předzvěst projektu Jižní Čechy olympijské 2016.

Holiday World není pouze o nabídkách českých a slovenských turistických míst, ale také lze spatřit ve velkém stánku nabídku cestování po Tajuplné Číně, Tchaj Wanu či jiných exotických destinací. Veletrh cestovního ruchu se v Praze koná až do neděle 21. února.