LANŠKROUN – Děti ze 4. A Základní školy Bedřicha Smetany v Lanškrouně založily fiktivní firmu “Malí kutílci” a v prostorách jednoho bankovního domu na náměstí J. M. Marků se snažily vydělat peníze prodejem svých výrobků.

Navázaly tak na spolužáky z vedlejší třídy. Ti se stejného projektu zúčastnili ve druhé polovině listopadu minulého roku. “Abeceda peněz je projekt, který má za cíl zvýšit finanční gramotnost u dětí a to především zábavnou formou, aby je to bavilo,” sdělila na začátek Kuběnková Zuzana, manažerka pobočky. I přesto, že mělo jít o projekt pojatý zábavně, mladí byznysmeni museli čelit všem zkouškám skutečného podnikání. “Jelikož nemají vlastní kapitál, tak jsme jim půjčili tři tisíce, které využijí ke svému podnikání. Tyto tři tisíce nám vrátí ze zisku, který budou mít z dnešního jarmarku.” pokračovala Zuzana Kuběnková.

Důležité bylo i samotné rozdělení jednotlivých rolí ve firmě. Žáci potřebovali lídra, který vše povede, ale zároveň i tým dalších lidí. Na prodejních stáncích mohli návštěvníci vybírat z několika výrobků. Na těch žáci pracovali ve vyučovacích hodinách. Na jarmark přišli i někteří členové vedení města. Ti si ze sortimentu zboží také vybrali. U dětí na prvním stupni se to dá zařadit do předmětů jako je matematika a český jazyk. Pracovali jsme na výrobě různých výrobků, takže pracovní vyučování a výtvarná výchova.” vysvětlila Zuzana Marková, třídní učitelka, jak se žáci připravovali.

Žákům se snaha nakonec vyplatila a banka jim odpustila i splátku jejich dluhu. Malým kutílkům se podařilo vydělat 18.680 korun. Peníze využijí na výlet do záchranné stanice Pasíčka v Boru u Skutče a adopci zvířete.