LANŠKROUN – Teslov, což je část města, které ohraničují ulice Husova, Čelakovské, Nerudova a Smetanova se bude v příštích letech měnit. Ulice v této oblasti se zklidní, přibudou parkovací místa a zeleň.

Podnět, aby se oblast lanškrounského Teslova změnila, přišla přímo od jejich obyvatel. “Reagovali jsme podnět občanů, kteří kritizovali stav chodníků, stav komunikací a nedostatečné parkování. Celou lokalitu jsme pojali do jedné studie, protože je potřeba ji řešit komplexně,” řekl pro starosta města Radim Vetchý.

Studie ukazuje nejen nová parkovací místa, ale také vysázenou zeleň. Díky těmto změnám se počítá u většiny ulic s chodníkem pouze na jedné straně. Šířka vozovky ulice je navržena o velikosti 3,5 metrů s tím, že po určitých úsecích budou tzv. výhybny. “Po určitých úsecích budou prostory, aby se vozidla v obou směrech měla možnost vyhnout,” k tomu dodal pro OIK TV referent odboru investic a majetku Jiří Zatloukal.

Dojde k celkovému zklidnění celé oblasti, takže chodci a cyklisté se bát nemusí. “Celá zóna bude řešena jako zóna s maximální rychlosti 30 km/h. Takže bezpečnost chodců i cyklistů bude zvýšená už nejen stavebně technickým uspořádáním, ale i omezením rychlosti,” dodal zatloukal.

Obnova celého Teslova je navrhována etapovitě. První na řadu přijde kompletní změna části Havlíčkovi ulice a celé ulice Zborovská. “Začneme ve druhé polovině roku s tím, že studie, která byla zpracována jako podklad pro projektovou dokumentaci byla prezentována občanům a nyní se intenzivně pracuje na projektové dokumentaci,” řekl starosta Vetchý. První etapa má vyjít městskou pokladu na sedm milionů korun.