ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Plesovou sezonu sice vrchol teprve čeká, ale v místním Kulturním domě už se jedna podobná akce uskutečnila. Nechyběla živá hudba, konkrétně Big Band Lanškroun, ženy v róbách a muži v oblecích. Jmenovaní přijali pozvání mladých farníků, kteří již několik let pořádají společensko-dobročinnou událost. “Přišli před pěti lety s myšlenkou, že by bylo dobré zorganizovat ples, který by byl zároveň benefiční, abychom také mohli pomoci lidem, kteří to potřebují třeba někde ve světě,” sdělil OIK TV děkan Římskokatolické farnosti Ústí nad Orlicí Vladislav Brokeš.

Díky “Plesu pro Tebe” se podařilo podpořit projekty, které ve 13 zemích světa realizují Papežská misijní díla. Ta nakládají také s finančními prostředky získanými v Ústí nad Orlicí. “Ze vstupného, také z toho, co se vypije a sní, tak vlastně i ten zisk také potom je zaslán právě na Papežská misijní díla,” uvedl orlickoústecký děkan Vladislav Brokeš.

Peníze, včetně výtěžku z dražby darovaných předmětů, tentokrát poputují do Tanzánie. “Je tam velké množství sirotků. A vlastně děti, které vyrůstají bezprizorně, není jim umožněno ani vzdělání, tak mají potom docela těžký osud. A to se právě rozhodla Papežská misijní díla změnit,” řekla spolupracovnice Papežských misijních děl Kateřina Rýznarová.

Přesný výsledek výtěžku na podporu vzdělávání dětí v Tanzánii dosud není znám, ale podle předpokladu organizátorů plesu se bude pohybovat okolo 50 000 korun.