LANŠKROUN – Zabíjačkové pochoutky, průvod masek a kulturní program včetně flašinetového divadla je náplní novodobého masopustu, který má ve městě Lanškrouně předválečnou tradici. V lidovém pojetí a s králem obžerství v čele se masopust dočkal znovuobnovení v roce 2000. Dřívější masopust bývala velká sláva.

Neřestník Bakchus se svojí milou, nespočet maškar a bujaré veselí. Tradice, kterou v Lanškrouně založili dědové našich dědů, žije dále zásluhou muzea a radnice. Nechybí prasátko paní starostky ani rej masek. Ten tradičně láká stovky lidí zblízka i zdáli. Letos počasí mírnou zimou přálo, a tak se do masopustního průvodu mohly více zapojit i děti. V novodobých maskách a za doprovodu tradičních maškar, například medvěda, kominíka, Žida nebo cikánky, prošli za hlasitého projevu městem a zastavili se ve středověké krčmě. Tam to masky před hosty pěkně rozjely.

Poté se rozjařené masky přesunuly na zámeček, rozhodnuty převzít vládu nad městem. Za předání klíče maškary starostce poděkovaly tancem, který zároveň zahájil kulturní část programu. Letos při něm vystupovalo flašinetové divadlo a hodnotily se masky. Masopust a zvláště několik posledních dní jeho období byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem veselí a hodování. Po něm následoval dlouhý čtyřicetidenní půst.