LANŠKROUN – Centrum sociálních služeb otevřeli ve čtvrtek v Lanškrouně. Jako zcela nová stavba vyrostlo v těsném sousedství ZŠ speciální. Investorem je Oblastní charita Ústí nad Orlicí. Jak zaznělo v úvodu setkání, na kterém Charita dům otevírala, světila a předávala do užívání, centrum vzniklo v nákladu 11,5 milionů korun.

Dotace ministerstva činila 8,5 milionů, Pardubický kraj přispěl 2 miliony a Charita přidala další milion. Objekt je patrový a kromě společných prostor v přízemí obsahuje také šest malých bytů s osmi lůžky. Původně tam mělo být bydlení ve stylu Domu na půli cesty, nakonec ale bude zřejmě sloužit jako chráněné bydlení. Způsob financování nyní Charita řeší ve spolupráci s ministerstvem, Krajem i městem Lanškroun.

První handicapované obyvatele by byty s kuchyňkou mohly přijmout ve druhém čtvrtletí příštího roku. Přízemní části objektu naopak budou sloužit ihned, a to pro terénní nebo ambulantní služby. Zázemí už zde našla sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi a pomoc osobám bez přístřeší, doplnit by je měla pečovatelská služba a půjčovna kompenzačních pomůcek.