ČESKÁ TŘEBOVÁ – Deset let od zahájení činnosti si letošním lednem připomíná Dům s pečovatelskou službou v České Třebové. Jako formu bydlení pro seniory a v propojení s tzv. „Červeňákem“ ho tehdy město pořídilo s pomocí státní dotace. S místostarostkou Jaromírou Žáčkovou i obyvateli jsme vzpomínali na začátky.

Žluťák, jak Českotřebovští Dům s pečovatelskou službou nazývají, vyrostl v těsném sousedství pavlačového domu v Masarykově ulici. V nákladu 82,5 milionu korun se stavěl v letech 2002 – 2003. Fungovat začal v roce 2004. V současné době má dům v 51 bytech typu 1 a 2+kk necelou stovku obyvatel. Dalších 200 lidí čeká v pořadnících sociálního odboru na volné místo. Podle místostarostky tomu tak ale od začátku nebylo. Prostředí v „dépéesce“ je podle obyvatel příjemné. Přispívají k tomu koutky s květinami, které jsou chloubou hlavně žen.

Samotné bydlení je pak za stejnou cenu, jako v jiných městských bytech, tedy 52 Kč/m2. V přízemí budovy našla místo Pečovatelská služba. Zájemcům poskytuje pomoc v rámci celého města. Vzhledem k tomu, že zájem českotřebovských občanů o bydlení v domě tohoto typu ročně vzrůstá o zhruba 20 žádostí, rozhodlo vedení města situaci řešit dalšími seniorskými byty. Vzniknout by měly v bývalém hotelovém domě na sídlišti Trávník.