SVINNÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Rozzářené dětské oči, vánoční muzika a možnost potkat se s přáteli při svařáčku či medovině. Takový průběh mělo víkendové rozsvěcení vánočních stromů, které v městech a obcích zahájilo čas čekání na Vánoce. Jako první se stromek rozzářil v sobotu ve Svinné. Každoročně také proto, aby v bývalé škole uvedl vánoční výstavu a lidi naladil na adventní čas.

Do Ústí nad Orlicí přinesl rozsvícení tzv. Ústecký advent v neděli 2. prosince. Již potřetí byl spojen s vánočním jarmarkem neziskových organizací města a také s kulturním programem škol a pozvaných kapel. Program nabízel jak vánoční nákupy, tak možnost lidových řemesel. Dětem pak zvonění na Ježíška a možnost vhodit mu dopis s přáními do připravené poštovní schránky. Ta bude i s pošťákem k dispozici každou sobotu a neděli dopoledne až do 23. prosince. Samotné rozsvěcení stromu bylo v nové režii. Uvedly ho fanfáry trubačů, zahrané netradičně z oken patra městské budovy a krátký proslov k adventu řekli také starosta a orlickoústecký děkan.

Ten také všem domácnostem ve městě i přineseným adventním věncům požehnal. Česká Třebová si na první světla vánočního stromu musela počkat až do 18. hodiny. Předcházel tomu proslov českotřebovského děkana i starosty města. Samotný strom se pak ve své záři poprvé předvedl několik vteřin poté, co skončily připravené petardy a světlice, které rozsvěcení předcházely. Letos se strom oblékl do bíla a také osvětlení blízké kašny přibralo na intenzitě. To se líbilo dospělým i dětem. Ani tady si slavnostní okamžiky nenechaly ujít stovky lidi. K dobré podvečerní náladě jim zahrála skupina Ponny Expres. Na českotřebovské Staré náměstí se lidé budou moci vrátit ještě dvakrát. Poprvé to bude na stříbrnou adventní neděli 16. prosince, kdy tu bude živý betlém s lidovými řemesly a poštou pro Ježíška, podruhé k setkání se starostou v prvních minutách roku 2013.