ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Je tomu více jak deset let, co začal v našem regionu poskytoval orlickoústecký Český červený kříž senior dopravu. Zajišťuje dopravu, jak již z názvu vyplývá, zejména pro seniory. Ale nejen pro ně. “Využít ji mohou i lidé, kteří jedou do nemocnice nebo k lékaři. To znamená, že v tuhle chvíli mají nějaký handicap. V Lanškrouně ještě vozíme děti do speciální školy,” řekl pro OIK TV ředitel úřadu OS ČČK Ústí nad Orlicí Martin Hodoval.

V současné době je tato služba orlickoústeckého Českého červeného kříže poskytována ve čtyřech městech našeho regionu: v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Lanškrouně a Vysokém Mýtě. Sedm aut jezdí pro skoro dvanáct set klientů, kteří musejí mít sepsanou smlouvu na tuto dopravu. Průměrný věk je 77 let. Nejvytíženějšími dny jsou úterý, středa a čtvrtek.

Cena se neplatí za kilometry, ale za jednu jízdu. “V průměru se cena za jednu jízdu pohybuje kolem třiceti korun. Někteří klienti mohou zaplatit maličko méně, podle toho jak velkou mají pernamentku. Nebo když jedou jednu jízdu, tak mohou zaplatit víc, třeba kolem čtyřiceti korun,” dodal Hodoval. Takových cen se mohlo dosáhnout pouze díky dalším finančním injekcím. “Senior doprava je financována z více zdrojů. To znamená, že vlastně kromě plateb od klientů se na ní podílejí výrazbným způsobem města a Pardubický kraj. Samozřejmě každoročně se shání i finanční prostředky od sponzorů, protože provozní náklady samozřejmě jsou vysoké,” řekl pro OIK TV zakladatel senior dopravy na Orlickoústecku Jiří Preclík.

K desátému výročí dostala senior doprava při jubilejním setkání přátel a podporovatelů od sponzorů milý dárek. Tím byl automobil, který je využíván ve všech městech.

Do dalších let bych chtěli provozovatelé senior dopravu rozšířit i do dalších měst v regionu, například do Chocně a také by rádi modernizovali vozový park o komfortnější automobily s klimatizací. Však za rok 2015 bylo zajištěno 21425 jízd při najetí 124 962 kilometrů.