LANŠKROUN – Druhá prosincová neděle je “Světovým dnem památky zesnulých dětí”. Již počtvrté se na předčasně zemřelé vzpomínalo také v Lanškrouně. V místním kostele sv. Václava zástupy lidí rozsvěcely svíčky, aby tak uctili památku svých blízkých. “Akci ´Zapalme svíčku´ pořádám proto, hlavně proto, aby se na naše děti nezapomnělo. A také proto, aby měli rodiče, sourozenci, ostatní rodinní příslušníci možnost veřejně na děti zavzpomínat a vzájemně se podpořit,” sdělila OIK TV koordinátorka akce “Zapalme svíčku” Šárka Zemachová.

Jiří Hurych, moderátor večera a člen hudební skupiny, která svým vystoupením měla podtrhnout atmosféru vzpomínkové akce, příchozí vyzval, aby svému truchlení a smutnění nechali volný průběh: “My ten smutek máme jako zapovězenou záležitost, neradi smutníme. Přesto v těch písních se zrcadlí, že vlastně to k nám patří a že je to přirozená věc.”

Přirozené je také to, že člověk ve složité životní situaci hledá podporu. Bolest ze ztráty dítěte mohou lidé tišit za pomoci odborníků. “Vzpomínku pořádám pod záštitou ´Dlouhé cesty´, která právě se stará o osiřelé rodiče, rodinné příslušníky, sourozence, ale i známé dětí,” uzavřela koordinátorka akce Šárka Zemachová.