ORLICKOÚSTECKO – V souboji mezi Českou Třebovou, Lanškrounem a Ústím nad Orlicí zůstává nejlidnatějším městem to prvně jmenované. V rodišti Gustava Habrmana ale moc velký důvod k oslavám nemají. “Česká Třebová měla k 1. lednu 2018 15 487 trvale hlášených občanů, což je v porovnání s 1. lednem 2017 o 93 občanů méně,” sdělila OIK TV vedoucí oddělení správních činností Městského úřadu Česká Třebová Eva Kociánová.

Úbytek obyvatelstva nezvrátili ani novorozenci. “V roce 2017 se narodily 152 děti, z toho 81 chlapec a 71 dívka,” řekla Eva Kociánová.

V ulicích města jsme se dotazovali, jaká jména jsou podle obyvatel nejčastěji využívána. “Veronika, Tobiáš, Petra, Martin,” tipovala jedna z obyvatelek. “Já si myslím, že bylo dost Natálií, u kluků to jsou i Pepíčkové, Liborové,” přispěla svým názorem další obyvatelka. “My máme Jakuba, takže ten si myslím, že pořád vede. V holkách, nevím co, nějaké Elišky, nebo Nely, teď nevím, co vede,” uzavřela třetí dotazovaná obyvatelka.

V České Třebové se v kočárcích nejčastěji vozí Matyášové, Vojtěchové, Adamové, Laury, Barbory a Elišky.

Jakými jmény se jednou představí děti z Lanškrouna? Odhadovali jeho obyvatelé. “Pro dceru Nina a pro syna Martin,” zkusil štěstí jeden z obyvatel. “Asi Zuzanku, nebo Sáru,” podělila se o názor obyvatelka města. “Já bych dala české jméno Maruška, Jiřík, Karlík, Martička,” navrhla poslední z dotazovaných obyvatelek. “Rodiče si zvolili nejčastěji pro své děti jména – pro chlapečky: Matěj, Jáchym a Ondřej. Pro holčičky: Natálie, Barbora a Viktorie,” prozradila vedoucí oddělení správních agend Městského úřadu Lanškroun Soňa Mihalovičová.

Poměr nových obyvatel vyznívá početněji pro mužskou část lanškrounské populace. “V loňském roce se narodilo 71 nových občánků Lanškrouna. Z toho 38 chlapečků a 33 holčiček,” uvedla Soňa Mihalovičová.

Aniž by si to uvědomovali, promluvili novorozenci do statistik. V Lanškrouně se počet obyvatel zvýšil o třiadvacet jedinců na celkových 10 117 lidí.

Naopak v Ústí nad Orlicí zaznamenali pokles. “Město Ústí nad Orlicí mělo k 31. 12. 2017 14 313 obyvatel. Z toho bylo 353 cizinců. Oproti loňskému roku se počet obyvatel snížil o 21,” doplnila vedoucí správního oddělení Městského úřadu Ústí nad Orlicí Marta Pirklová.

K pobytu v rodišti Jaroslava Kociana bylo přihlášeno 125 dětí, tedy 65 chlapců a 60 dívek. A jaká jména byla nejčastěji zapisována do rodných listů podle obyvatel města? “Mně přijde, že v Ústí nad Orlicí je teďka hodně Tadeášů, Matyášů,” řekla jedna z obyvatelek. “Martin, Honzík, Barunka, Natálka,” vyjmenovala další dotazovaná. “Natálka hodně, Nelinka a Liliánka. Taková jména. Mrzí mě to, mají dávat česká jména,” vyslovila své znechucení jiná obyvatelka města. “V loňském roce rodiče dávali víceméně tradiční jména. Nejčastěji mezi chlapci to byli Štěpán a Jiří, mezi děvčaty to byly Stela, Viktorie, Sofie, Lucie, Laura,” uvedla vedoucí správního oddělení Městského úřadu Ústí nad Orlicí Marta Pirklová.

Malé shrnutí na závěr. Zatímco v Lanškrouně se počet obyvatel zvýšil, v České Třebové a Ústí nad Orlicí počítají ztráty. Narodilo se více chlapců a převládají jména jiného než českého původu.