ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Od pátku 28. do neděle 30. října 2012 proběhl letošní třetí psychorelaxační pobyt. Na chatu Sněženka ve Sněžném v Orlických horách dorazilo 11 rodin s dětmi s autismem, mentálním postižením, Downovým syndromem, Aspergerovým syndromem, hyperaktivitou.

Pobytu se účastnilo 55 osob, z toho 18 dětí a 8 asistentů-dobrovolníků, kteří pro ně připravovali program plný her a soutěží a pomáhali rodičům po celou dobu pobytu. V sobotu se za námi přijelo podívat několik rodin. Rodiny, které se zúčastnily, byly převážně z Východních Čech – Pardubicka, dorazily i rodiny z Ostravska.

Po pátečním obědě čekala na rodiče možnost odpočinku v podobě masáže od maséra. Ostatní šli na vycházku areálem chaty, pozorovali zdejší zvířata a hráli si na zdejším hřišti. Po svačině děti s asistenty vyrazily na výlet do vesnice na nové dětské hřiště. Po večeři nás čekalo společné opékání buřtů. Večer bylo neformální posezení s rodiči v tělocvičně, zde se mohli dozvědět o činnosti o.s.PAS a seznámili se s psychologem Přemyslem Mikolášem i navzájem si popovídali.

V sobotu dopoledne připravili pro děti asistenti sportovní dopoledne s hrami v areálu. Rodiče absolvovali přednášku psychologa o tom, jak se vyrovnat s postižením dítěte, jak s ním pracovat, jak řešit problémové chování. Dozvěděli se, jaké jsou mýty o autismu a jak využít canisterapie při práci s dětmi s postižením. Odpoledne byl společný pěší výlet na bunkr Skutina s prohlídkou. Po večeři proběhlo v tělocvičně seznámení s Abbou – canisterapeutickým psem a zábavný program pro děti.

Nedělní dopoledne bylo ve znamení individuálních lekcí canisterapie v chatce, kde mohli rodiče využít poradenství pana psychologa. V tělocvičně si děti mohly vybrat z několika činností.. práce s modelínou, korálky, práce s pracovními listy se strukturovanými úkoly, puzzle, pexeso, pingpong, golf. Odměnou za pobyt bylo předání diplomů s dárky od sponzorů pro děti a poděkování za práci asistentům dobrovolníkům.

Děkujeme všem, kdo podpořili naši akci – hlasujíicím na Providentu, Oskole a především městu Ústí nad Orlicí, městu Pardubice a Pardubickému kraji. Díky nim jsme mohli na pobyt pozvat asistenty, psychologa a maséra a rodiče si tak mohli odpočinout a načerpat nové informace a energii. Věříme, že se nám podaří podobné pobyty uskutečnit i v příštím roce.

Občanské sdružení Poruchy autistického spektra vzniklo před dvěma lety v Ústí nad Orlicí. Pořádá volnočasové aktivity pro děti s postižením a jejich rodiče a odborníky.

Rádi bychom Vás pozvali na další výlet do Potštejna v neděli 21.10. Sraz bude v 9,30 před zámkem, následuje prohlídka zámku, společný oběd a odpoledne dle počasí prohlídka hradu Potštejna. Případní zájemci a přihlášky zuzka.zuzu@seznam.cz

Zuzana Poláková