ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Oddělení sociálně právní ochrany dětí orlickoústecké radnice se zařadilo k úřadům, které se přibližují dětským klientům a vytvářejí jim přívětivé prostředí k jednání. Výsledkem je nová hovorna, která je od září v provozu. Herna vznikla svépomocí z iniciativy pracovníků oddělení sociálně právní ochrany dětí.

Využili k tomu uvolněných prostor po odchodu zaměstnanců, kteří přešli pod Úřad práce, a také část vybavení, která po nich v kancelářích zůstala. Pohovka je nová, o konečnou podobu zútulnění prostoru se postarala výtvarnice Šárka Zahálková z Pardubic. Celkové náklady se pohybovaly v řádech tisíců korun. Místnost je běžně využívaná pro neformální rozhovory pracovníků oddělení s dětmi a v případě potřeby soukromí dobře poslouží i dospělým.

Děti si v ní mohou stavět z kostek, kreslit nebo zahrát společenské hry. Sociální pracovníci mohou díky instalovanému počítači s klienty na místě vyřídit potřebnou agendu. Hovornu už využila i spolupracující nezisková organizace, a to k jednání s profesionálními pěstouny.