ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Září přineslo dětem školní povinnosti. Rodičům zase starost, kam s potomkem v jeho volném čase. Zajímáme se o mimoškolní nabídku, ale také o to, na kolik korun rodiče přijde. Začínáme v základní umělecké škole.

V České Třebové i Ústí nad Orlicí jsou čtyřoborové, se zaměřením na hudební, výtvarný, taneční a literárně dramatický projev. Na rozdíl od základního vzdělání, které je bezplatné, v uměleckých školách, byť mají v názvu základní, se za výuku platí. Kompenzací pak například může být, že si rodiče nemusejí dělat starosti se sháněním hudebních nástrojů.

A na jaké vydání se tedy mají rodiče, dávající děti do základní umělecké školy konkrétně připravit? V orlickoústecké ZUŠ je pro přípravné ročníky stanovena částka 1700 korun za rok. Hudební obor je nejdražší, stojí 3000 korun za rok, a taneční, výtvarný a literárně dramatický 2000 Kč ročně. V českotřebovské ZUŠ děti zaplatí za hudební obor 3800 korun ročně, za kolektivní hru od 1900 do 2600 korun nebo za keramiku 2800 korun. V případě, že dítě souběžně zpívá, má výuku ve sborové přípravce a sboru Kajetánek zdarma. Rodičům pedagogové doporučují nečekat na školní věk a nadání dětí rozvíjet už v mateřské škole. Naopak své studenty mají umělecké školy také v dospělém věku.