ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Asi nejoblíbenější sportovní činností dětí je fotbal. Za kulatým nesmyslem se začínají honit už v době, kdy se sotva drží na nohou, a pokud jim to vydrží, mohou svůj zájem o hru dál rozvíjet pod odborným vedením. Podmínky k tomu mají v obou městech.

Zatímco v Ústí nad Orlicí dominuje fotbal dospělých s výchovou vlastních hráčů, v České Třebové se zájem více soustředí na mládež. Finanční náročnost pro rodiče se pak odvíjí od věkové kategorie dítěte a fotbalové úrovně, na které se sportu věnuje. Pro orlickoústecké fotbalisty je to letos nově zápisné ve výši 2 000 korun a zhruba na tolik rodiče přijdou také kopačky a cestování dětí na tréninky. V České Třebové stanovili zápisné na 350 Kč/měsíc. Na rozdíl od jiných sportů ale tyto náklady bývají konečné a kapsu rodičů v případě dojíždění dětí na zápasy dále nezatěžují. Podobná je situace v atletice, za tou ale děti z České Třebové musejí dojíždět. Nejbližší je orlickoústecký atletický oddíl pod TJ Jiskra, další možností je pak Lanškroun nebo Litomyšl. Podle Evy Hüblové do něj vede cesta přes kroužek v DDM nebo přímý zájem u orlickoústeckého oddílu atletiky. Náklady jsou v obou případech stejné, tedy 1 000 korun na rok s minimálními náklady na výbavu trénujícího nebo závodícího atleta. Pokud si dítě oblíbilo brusle, může své sportovní ambice uplatňovat na ledě. Díky HC Česká Třebová při ledním hokeji za částku 150 – 300 /měsíc + náklady na výstroj nebo z aktivity českotřebovské taneční školy v kroužku Krasobruslení za 40 Kč na hodinu + náklady na brusle a dále kostým (cca 500 Kč na sezonu).

Ať už se děti rozhodnou pro jakýkoliv sport, je podle trenérů kromě peněz důležité zvážit také fyzické dispozice dítěte a také to, zda ke své aktivitě bude mít v rodině dostatečné zázemí.