ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Celý uplynulý týden zněla chodbami orlickoústeckého gymnázia ruština. Svůj rodný jazyk s místními studenty pilovali mladí lidé z ruského Jekatěrinburgu. Přijeli, aby studentům oplatili návštěvu ze září letošního roku. Hostitelé připravili návštěvě bohatý program.

Kromě poznávání českých památek, významných míst kraje a návštěv vybraných institucí, pamatovali i na to, proč vlastně Rusové do gymnázia přijeli, tedy poznat specifika české výuky a stylu života mladých lidí v oblasti volného času. Čistého času pobyli ruští studenti v budově gymnázia dva dny. Stihli se zapojit do výuky, vyzkoušet tradiční české sporty i odehrát několik mezinárodních zápasů. Ve srovnání s českými sportovci sice neobstáli, důvod byl ale spíše v tom, že hlavně zábavné druhy sportu po ně byly novinkou.

Na hodinách studenti společně pilovali angličtinu, v soukromí samozřejmě ruštinu. Ani jeden z jazyků jim podle vyjádření obou stran nečinil žádné problémy. I když se výměnné pobyty na orlickoústeckém gymnáziu konají průběžně do různých zemí, studentská návštěva z Východu byla novinkou. Jak často se obě strany uvidí, bude záležet nejen na možnostech školy, ale hlavně na zájmu dětí navázaná přátelství udržet.