ÚSTÍ NAD ORLICÍ / PRAHA – Přelom měsíců září a října je pro Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ústí nad Orlicí ve znamení řady akcí. Vedle výměnného pobytu s partnerskou školou v Norsku bylo tou hlavní setkání mladých umělců s názvem Artis Pictus, jehož se po loňské vydařené premiéře účastnili naši studentu i podruhé. 24. září se na pražském náměstí Republiky představila hned čtrnáctičlenná výprava pod vedením vedoucího učitele uměleckých oborů Jaroslava Habrmana, a to v nabité konkurenci čtyř set dalších studentů. Unikátní malování pod širým nebem letos přichystalo téma s názvem Souznění barev, v limitu 90 minut se jej chopili studenti 25 uměleckých škol. „Kvalita prací byla velmi široká od naivních malůvek po téměř profesionální výkony,“ zhodnotil výtvory přísným okem pedagoga Jaroslav Habrman a okomentoval také počínání „svých oveček“: „Kvalita našich prací byla také různorodá, žádný propadák mezi nimi ale nebyl. Když to shrnu, tak spíše nadprůměr. Hlavním přínosem je tvorba v neobvyklém a konkurenčním prostředí s úžasnou atmosférou a v omezeném časovém limitu.“

Podpořte hlasováním naše studenty
Ústecká výprava deseti dívek a čtyř chlapců se vracela domů s pozitivními pocity. Podle Anny Chrtkové, jedné z účastnic, se za své výkony nemusí stydět. „Může to znít trochu samolibě, ale naše SŠUP se dle mého názoru mohla nakonec chlubit kvalitou všech prací. U své práce ale doteď nevím, jestli jsem zvolila správně. Šlo stejně hlavně o radost ze samotné malby a o atmosféru práce na rušném pražském náměstí. A to vše se povedlo na výbornou,“ domnívá se letošní maturantka, která už svoji školu reprezentovala i na mezinárodních akcích.

O tom, jak druhý ročník soutěže nakonec dopadne, se rozhoduje právě nyní. Na internetových stránkách artispictus.cz probíhá až do konce října hlasování, v němž můžete podpořit i studenti naší školy i vy!

Mladší ročníky se představují
Své mnohdy první umělecké ostruhy sbírají aktuálně žáci prvních a druhých ročníků, jejichž klauzurní práce jsou nyní k vidění ve výstavní síni školy ve Špindlerově ulici. Výstava odstartovala první říjnový den, její konec je naplánován na 21. října. Zhlédnout ji tedy mohou a návštěvníci dnů otevřených dveří, jež se uskuteční ve čtvrtek 18. 10. od 8 do 16 hodin a nově také v sobotu 20. 10. od 8 do 12 hodin. Kdo nestihne oba zmíněné termíny, má možnost ještě 5. prosince od 8 do 16 hodin.

Široké záběr aktivit bude ústecká „umprumka“ prezentovat také na již tradičních přehlídkách škol. Tou nejbližší bude českotřebovská 10. a 11. října, 16. – 17. se uskuteční další v Chrudimi a 19. – 20. v Rychnově nad Kněžnou. V měsíci listopadu jsou naplánovány burzy v Pardubicích (2. – 3. 11.) a Hradci Králové (16. – 17. 11.).

Mgr. Jan Pokorný,
Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí