LANŠKROUN – Silné mrazy v zimních měsících trápily řadu lidí, nejhorší však byly pro lidi bez domova. Ti dostali v Lanškrouně příležitost při těch nejsilnějších mrazech přespat ve vestibulu radnice, kvůli jejich ale často nevhodnému chování se od záměru upustilo.

Vedení města se rozhodlo nabídnout možnost přečkání nocí v teple z důvodu velmi silných mrazů, které někdy dosahovali až k -25 °C. “My jsme neměli jinou možnost, než právě prostor vestibulu Radnice. Myslím si, že ten prostor není vůbec špatný, je tam teplo, je tam sociální zázemí, takže to je to nejnutnější pro přečkání té mrazivé noci,” řekl starosta města Radim Vetchý. “V Lanškrouně je v současné době tak přibližně 18 bezdomovců, ale teď vlastně v zimních měsících ti bezdomovci si našli různá ubytování v okolí Lanškrouna nebo i v Lanškrouně,” řekl velitel MP Lanškroun Stanislav Popelář.

Z počátku prý žádné stížnosti na chování lidí bez domova v radnici nebyly, za nedlouho se ale situace změnila. “Chodili zajedno opilý, kdy byli schopní nadýchat i 2,5 promile ke třem promilím, takže to byl jeden z problémů a druhý problém bylo, že tam po sobě nechávali velký nepořádek,” řekl velitel MP Lanškroun Stanislav Popelář.

Ve chvíli, kdy začalo docházet k verbálnímu napadání zejména zaměstnanců městského úřadu bylo rozhodnuto o vyslovení zákazu pobytu v nočních hodinách ve vestibulu radnice. O možnostech na příští zimu a případném řešení tohoto problému bude vedení města prý dále jednat.