ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Tábořiště v Cakli je obvykle označováno jako vodácké. Na tomto přídomku určitě není nic špatného, je však třeba připomenout, že v areálu si na své mohou přijít i příznivci jiných sportů.

Například zájemcům o horolezectví je nově k dispozici via ferrata která byla před nedávnem slavnostně otevřena. Zajištěná cesta doplnila deset metrů vysokou cvičnou skálu. “Máme tady poměrně dost velký nárůst turistů z celé republiky, ale i z Polska, Německa, Holandska, takže jsme se rozhodli, že jim tady nabídneme něco trošku lepšího,” sdělil OIK TV předseda Klubu českých turistů oddílu Horal Ústí nad Orlicí Otakar Boura.

Zájemci tak na přibližně padesáti metrech mohou bezpečně zažít podobné pocity jako ti, kteří zdolávají skalní masivy. S tímto doplňkem, jenž je podle Otakara Boury zatím jediným v Pardubickém kraji, by se měla zvýšit atraktivita areálu i města Ústí nad Orlicí jako turistického lákadla. “Protože se sem opravdu začínají sjíždět rodiny s dětmi a i rodiny, které třeba úplně neholdují tomu lezeckému sportu, tak plnohodnotně zajištěná cesta je pro ně přínosem, takže já to vnímám jako velice pozitivní doplnění těch stávajících aktivit,” uvedl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Via ferrata nabízí lezení v obtížnosti od A do C, tedy od nejsnadnějšího stupně stoupání až po simulaci strmého skalního terénu.