LANŠKROUN – Už je tomu deset let, co byla v tělocvičně základní školy Aloise Jiráska v Lanškrouně otevřena horolezecká stěna. Lezečtí nadšenci se proto rozhodli tohle významné jubileum oslavit výstupem na vrchol Lanškrouna Kypuš, závodem družstev v základním táboře a v neposlední řadě lezením na stěnu v tělocvičně, kterého se mohla zúčastnit i veřejnost.

Oslava dvou výročí najednou se konala v tělocvičně základní školy Aloise Jiráska. Uplynulo deset let od založení lezeckého oddílu v Lanškrouně i od otevření umělé horolezecké stěny o výšce 7 m a výměře 250 m2, a za tu dobu se událo mnohé.

Fungují zde již čtyři lezecké oddíly mládeže a byla zde odchována řada nadějných sportovců. “Máme spoustu mistrů republiky máme dneska taky reprezentanty české republiky v lezení na obtížnost a to hlavně mezi juniorama,” řekl OIK TV předseda HK Lanškroun František Tajchman.

Lezci oslavovali jubileum, ale také dosažené úspěchy, jak jinak, než sportem. Při této příležitosti uspořádali den otevřených dveří, kdy mohli jak lezci ostřílení, tak i veřejnost lézt na stěnu s třiceti možnými cestami v devatenácti liniích. Pro začátečníky a méně zkušené sportovce připravili organizátoři několik cest. Dále bylo možné vyzkoušet si lezení po žebříku a zúčastnit se několika soutěží.