ČESKÁ TŘEBOVÁ – Jediné pěší spojení ze sídliště Borek a obce Semanín do centra České Třebové, tedy podchod u Korada, se opět dostává na pořad jednání vedení města. Stavba je na hranici životnosti a hygienici provoz prodloužili nejpozději do roku 2013. Jediným řešením je výstavba nové lávky nad kolejemi.

Vedení radnice k tomuto závěru došlo už v roce 2010 a hned také začalo jednat. Pak jednání ustrnula na mrtvém bodě. S letošním podzimem město otázku lávky znovu otevřelo, a to prostřednictvím jednání se SŽDC jako správcem majetku. Do konce tohoto roku chce vyřešit financování stavby, ale i otázky její následné údržby. Nutí ho k tomu jednak tlak lidí, kteří přechod kolejí v této části města chtějí v souvislosti s plánovaným rozjezdem nového kontejnerového překladiště, jednak potenciální investoři, kteří do České Třebové míří a hodlají v Borku vytvořit nová pracovní místa.

Stejně jako v ostatních případech se bude město snažit získat pro stavbu dostupné dotační prostředky. Cílem je, aby nová nadzemní lávka, podle původního projektu krytá a s výtahy na obou stranách, mohla podzemní podchod nahradit bezprostředně po jeho uzavření.