ORLICKOÚSTECKO – Rekordně nízká nezaměstnanost v našem regionu pokračuje a působí nemalé obtíže zejména strojírenským firmám. Podíl nezaměstnaných na orlickoústecku byl k poslednímu dni minulého roku pouhých 3,6 procent a odrážel tak celkový vývoj za uplynulý rok.

Nejvíce uchazečů o práci je v našem regionu evidováno v České Třebové, zde se pohybuje počet nezaměstnaných nad čtyřmi procenty, nejméně jich je naopak v Lanškrouně, kde jsou méně než tři procenta nezaměstnaných. “Početně jsme v prosinci měli v evidenci 3342 lidí, ale oproti tomu jsme měli v rámci poptávky nahlášeno 2539 volných míst”, říká ředitelka ÚP v Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská. Pokud by se tedy podařilo přiřadit ke každému volnému místu evidovaného nezaměstnaného, byla by nezaměstnanost bezmála nulová. V tomto počtu jsou však zahrnuti lidé s různými hendikepy a případně s nízkým vzděláním.

Co je pro jedny radost, to může jiným působit obtíže. Místní strojírenské obory se potýkají s nízkým počtem zaměstnanců. Firmy poptávají zejména technické obory a právě uchazečů s technickým vzděláním je v regionu nedostatek. Hospodářská komora proto pořádala přehlídku strojírenských firem, ta cílila mimo jiné na žáky a jejich rodiče. Regionální technické školy lákají na studium technických oborů, jako je například opravář strojů.

V průběhu března a dubna je možné očekávat další pokles žadatelů o zaměstnání, neboť jako každý rok, začnou sezónní práce.