ČESKÁ TŘEBOVÁ – Celorepublikovou konferenci k dopravě hostilo město Česká Třebová. Důvodem byl fakt, že  město loni vyhrálo jednu z hlavních cen v rámci soutěže Cesty městy, která se zde také vyhodnocovala.

Konferenci doprovodily akce na Starém náměstí, spočívající v prezentaci vozítek na elektrický pohon a ještě další aktivity, zaměřené především na školní děti. Ty využívaly hlavně možnosti svést se na invalidním vozíčku a vykonávat práce s tímto pohybovým handicapem spojené. Nejen děti zajímal také přistavený elektrobus. V roli vozíčkářů si vyzkoušely jeho přístupnost a také se svezly po městě.

V Kulturním domě mezitím vrcholilo celodenní jednání. Tématem byla „udržitelná doprava“ a pořadatelsky za ní stála Nadace Partnerství ve spolupráci s hostitelským městem. To také prezentovalo svůj projekt, loni ohodnocený Cenou společnosti Škoda Auto, tedy Multifunkční dopravní terminál. Tentokrát to byli zástupci krajského města Pardubice, kteří z našeho regionu porotu zaujali.

Pro cenu Nadace Partnerství si na pódium přišli hned dvakrát, a to v kategorii Bodová řešení za projekt „Zklidnění a oprava místní komunikace v Rokycanově ulici“ (městský obvod Pardubice V) a v kategorii liniová řešení za projekt „Modernizace silnice III/0362 Pardubice – Ohrazenice“ (městský obvod Pardubice VII). Konferenci ukončilo pracovní setkání u kávy na téma Sdílení zkušeností a problémů spjatých s urbanistickým rozvojem českých měst.