LANŠKROUN – Město má za sebou 1. ročník vědeckotechnické soutěže pro děti ze základních škol z města a blízkého okolí MICROTELA. Velkým vzorem v pořádání soutěže byla obdobná každoroční soutěž v rámci Festivalu vědy a techniky pro mládež. “Soutěž v rámci festivalu je určena pro žáky druhého stupně a středních škol. Soutěž Microtela navazuje na tuto soutěž, jelikož je určená pro žáky prvního stupně základních škol,” řekl pro OIK TV Pavel Resler z organizačního týmu soutěže.

Žáci prvního stupně soutěžili ve třech kategoriích. “Jednou z kategorií byly projekty. Žáci dostali zadaná dvě témata. Prvním bylo výročí 50. ročník Lanškrounské kopy a druhým bylo 100 let v životě obyvatel Lanškrounska,” řekl pro OIK TV koordinátorka soutěže Jana Kolomá. V této kategorii zvítězil projekt dvojce žáků ze ZŠ Dolní Čermná. Ten ukazoval, jak se změnil za 100 let život v jejich obci.

V jedné z technických kategorií žáci stavěli ze speciální stavebnice Fischertechnik. Ze tří předem známých témat, stavba auta, jeřábu nebo pily porota namístě vybrala to první. Zde byla nejlepší dvojce Matyáš Ficner a Petr Špirka ze ZŠ Dobrovského.

V micro:bitech zvítězila trojice spolužaček Adéla Šemberová, Petra Krummerová a Lara Diblíková ze ZŠ Aloise Jiráska.

Druhý stupeň měl pouze jednu kategorii micro:bit II. Zde se soutěžilo v zadání úkolu na místě a v prezentaci vlastního projektu. Družstva měla na stolech roboty, z nichž to byl nejčastěji robot Wall-e, jehož karosérii si vytvořili žáci za pomoci 3D tiskáren darovaných na školy před Vánoci. Každé družstvo svůj projekt muselo obhájit před porotou. V této kategorii bylo nejlepší družstvo tvořené Lucii Flídrovou, Jaromírem Flídrem a Danielou Flídrovou z gymnázia.

Soutěž by nemohla vzniknout bez výrazné podpory místních firem. Jedna z nich dokonce ukazovala nasazení micro:bit stavebnic v reálném světe. “Vznikl prakticky přístroj, který měří kondenzátory pomocí micro:bitů. Takže to coděti zkouší, učí se programovat, tak my jsme využili v praktické aplikaci a skutečně ten přístroj funguje,” řekl pro OIK TV Vladimír Křivka, zástupce jednoho z podporovatelů akce.

„Projekt Microtela doufám, že bude mít dlouhou životnost a že děti prvního stupně budou rády chodit do této soutěže a budou tvořit,” řekl pro OIK TV starosta města Radim Vetchý.

Navíc byly předání také Ceny radního Pardubického kraje a Ceny starosty města. Odměnou všem oceněným je návštěva plzeňského Techmania Science Center.