ČESKÁ TŘEBOVÁ – Před čtvrtstoletím začala v České Třebové a Ústí nad Orlicí poskytovat svoje služby společnost KABELOVÁ TELEVIZE CZ.

Tato firma je pomyslným dítětem jejího jednatele Ervina Wacníka. Ten na její založení pomýšlel v době, kdy o svobodném podnikání ještě vůbec nemohla být řeč. “V roce 1988, rok před ´Sametovou revolucí´, jsem se rozhodl udělat experimentální výstavbu kabelové televize v České Třebové, protože nic takového ještě tady neexistovalo. A byl to pro mě určitý model i pro další spolupráci s ostatními kolegy do budoucnosti,” zavzpomínal Ervin Wacník.

Pokud bychom se i nadále přidrželi přirovnání společnosti k dítěti, mohli bychom konstatovat, že úplné počátky se neobešly bez takzvaných porodních bolestí. “Podmínky byly poměrně velmi dramatické, protože nebyly na to vůbec žádné peníze. Ale byla tady obrovská šance. Jednak zájem lidí o tuto službu, a potom měla se stavět nová telefonní síť v celé České Třebové, takže přiložení kabelu v délce osmdesáti kilometrů po celém městě byla obrovská výzva,” uvedl jednatel společnosti.

A stejně jako většina potomků dospívá a někteří se i rozvíjí, potkal podobný osud také firmu. Nosným prvkem v portfoliu služeb bylo a zůstalo šíření signálu televizních programů. “Jsme se dostali asi na třiatřicet programů analogových do toho roku 2000. Potom jsme začali digitalizovat signál a digitální televizi. V současné době jsme asi na 150 televizních programech,” shrnul jednatel společnosti Ervin Wacník.

Nezbývá než firmě, která poskytuje také internetové a mobilní služby, k jubileu popřát vše nejlepší.