ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na druhém zasedání  v tomto roce se sešli zastupitelé města Česká Třebová. Na programu bylo mimo majetkových záležitostí, schválení dotace na projekt ohledně zvyšování bezpečnosti pěších a dopravy při silnici I. třídy, individuální dotace pro letošní rok a složení slibu nového zastupitele a radního města.

Jednání začalo minutou ticha za Zbyňka Slavíka. Po té složil nový zastupitel města Josef Kyncl slib, aby po pár minut později byl zvolen do rady města. Z jednání byla stažena navrhovaná nová Vyhláška o hracích automatech, kterou předložila opozice pouze 11 dní před zasedáním. Jednohlasně 25 přítomných zastupitelů schválilo žádost na projekt Zvyšování bezpečností dopravy na silnici I/14.

Byly také schváleny dotace, mezi nimi také na Týden sportu, florbalovému klubu či účelové na vybavení či dovybavení judistům, klubu stolních tenistů nebo fotbalovému klubu či na opravu střechy pro zrakově postižené a pro farnost na opravu oken z regenerace Městských památkových zón. V různém se diskutovalo. Nejprve o statusu městských novin, kde došlo na diskuzi ohledně případných odpovědi na dotazy či zda mají mít inzerci. Nakonec byl status nových novin schválen v pozměněné formě, noviny inzerci mít nebudou. “Vydavatelem bude městská knihovna, která si musela vyžádat spoustu povolení tak, aby jsme mohli Českotřebovské noviny vydávat. A věřím, že od polovičky roku by mohlo vyjít prvé číslo,” řekl pro OIK TV starosta města Jaroslav Zedník.

V samém závěru došlo na diskuzi ohledně připravené Vyhlášky o hracích automatech z dílny opozice. Ta navrhuje dvě varianty zákazu hracích automatů ve městě, jednu kompletní od 1.1.2017 a druhou postupnou od 1.6. letošního roku s tím, že by se nechaly automaty tzv. dožít. “Jde to, aby se tady nehrálo a mládež neměla přístup k automatům, protože to je pro ně potom zábava na celý život,” řekl na zasedání zastupitel města a jeden z tvůrců nové vyhlášky Milan Mikolecký. “Asi by opravdu ten materiál měl být doplněn o konkrétní čísla ze strany městského rozpočtu i o rizika, která by vyplynula z jedné z těch dvou variant,” dodal na zasedání zastupitel a radní Dalibor Zelený. “Bude jmenovaná komise, která tuto situaci projedná. Mezi tím ji projedná rada města a budeme se touto otázkou zabývat na červnovém řádném zastupitelstvu,” k tomu pro OIK TV dodal starosta Zedník. Další jednání zastupitelstva v České Třebové je naplánováno na pondělí 20. června.