PARDUBICE – Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek poděkoval v pondělí úspěšným reprezentantům z řad dobrovolných hasičů v požárním sportu. V sále rady předal 22 oceněným pamětní list Pardubického kraje a praktický dárek, sekyrku.

Slavnosti se zúčastnili  starosta krajského sdružení hasičů Pardubického kraje Josef Bidmon a  náměstkyně starosty SH ČMS pro úsek mládeže Monika Němečková. Starosta krajských hasičů představil hejtmanovi Martínkovi úspěšné  reprezentanty v hasičském sportu i jejich trenéry. Nejvýraznější úspěchy zaznamenali dvojnásobná mistryně České republiky Markéta Marková z Dolní Čermné, která kraluje mezi dorostenkami v běhu na sto metrů, a  mistr světa Martin Lidmila. Nadějný a talentovaný sportovec ze Zbožnova vybojoval zlatý kov na  III. Mistrovství světa dorostenců v požárním sportu v Lotyšsku.

„Vážím si práce dobrovolných hasičů, kteří ve volném čase nasazují životy, aby ochránili bezpečí spoluobčanů. Obdivuji, že dokáží při svém studijním i pracovním vytížení najít čas také na sportování. Bez kvalitní přípravy by jen stěží dosáhli tak vynikajících výsledků i na mezinárodních závodech. Požární sport je užitečný pro mládež, protože zoceluje jejich tělo i charakter. Je také přípravou na hlavní poslání hasičů, které vyjadřuje heslo Bližnímu ku pomoci, vlasti k obraně,“ vyzdvihl hejtman úlohu a poslání hasičstva.

Každoročně Pardubický kraj podporuje občanské sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajské sdružení Pardubického kraje  částkou 300 tisíc korun.  „Nezapomínáme ani na jednotky dobrovolných hasičů obcí, kam po čtyři roky posíláme nezměněnou částku, pět milionů korun z krajského rozpočtu,“ dodal hejtman.

„Jsem potěšen, že kraj myslí na dobrovolné hasiče, což vyjadřuje nejen finanční pomocí, ale také morální podporou,“ chválí postoj Pardubického kraje k hasičům šéf krajského sdružení Josef Bidmon.

Fakta
22 úspěšných reprezentantů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS)
– družstvo SDH Zbožnov, 1. místo na MČR dorostu v požárním sportu
– družstvo SDH Široký Důl, 2. místo v kategorii mužů na 59. mistrovství SH ČMS  v požárním sportu
– mistryně ČR v kategorii dorostenek Markéta MARKOVÁ, SDH Dolní Čermná
– mistr světa v kategorii dorostenců Martin LIDMILA, SDH Zbožnov

foto: Luboš Kozel