ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČERNOVÍR) – Seriál závodů pod názvem Velká cena Orlickoústecka pokračoval 27. ročníkem mezinárodní hasičské soutěže v požárním útoku “O černého výra”. Klání se jako již tradičně konalo na hřišti Pod lesem v obci Černovír. Vítr a na léto chladné teploty možná o to víc prověřily připravenost zúčastněných týmů.

Soutěže se zúčastnilo celkem 29 družstev, z toho 18 družstev mužů, 9 družstev žen a 2 družstva veteránů. Ne všem sestavám se dařilo. Smolný den měl SDH Dolní Dobrouč. Jednoho člena totiž museli odnést na nosítkách.”Vypadá to, že nakonec dopadl dobře. Akorát, že když “béčkař” běžel a vběhla mu do hadic voda, tak to nějak nepodržel, nestihl doběhnout na značku a tím pádem to stáhlo i našeho dalšího zezadu, dostal to tak trošku do žeber, tak doufáme, že bude v pořádku,” sdělil OIK TV Michal Vodehnal, člen týmu SDH Dolní Dobrouč.

Nejlepší čas 28,48 sekund mezi muži mělo družstvo z Dlouhoňovic. Za nimi skončil Letohrad – Kunčice D a na bronzové pozici se umístili místní muži z Černovíru. S časem 31,03 sekund si první místo vybojovaly ženy z obce Nepomuky. Jedna z nich pomáhala obsadit chybějící místo i v týmu mužů. Druhou příčku obsadily ženy z Horního Třešňovce. A na třetím místě skončily hasičky z Letohradu – Kunčice A. Veteránskou kategorii ovládlo družstvo z Horního Třešňovce.

Tradiční putovní sošku Černého výra za nejdelší platný pokus si opět odnesli polští hasiči Stary Walizsów s časem 85,66 sekund.