ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Požár v Domově důchodců zalarmoval orlickoústecké hasiče. Hořela sesterna ve třetím poschodí. Naštěstí jen cvičně. Přesto se hasiči při evakuaci osob z budovy pěkně zapotili. Jako první se na místo požáru dostavili profesionální hasiči a zdravotníci.

Po nich přijížděly jednotky hasičů dobrovolných. Společně s červeným křížem dostaly jasný úkol. Lokalizovat a zlikvidovat požár a z budovy vyvést celkem 15 nemohoucích a ležících obyvatel. Použít k tomu měli lehátka, vlastní ruce a speciální evakuační podložky z výbavy Domova. Nakonec se podařilo zachránit a z budovy evakuovat všech 15 ohněm ohrožených lidí. O skutečné obyvatele domova ale nešlo, ti z bezpečné vzdálenosti pouze přihlíželi. Na seniory si pro účely cvičení zahráli studenti místní zdravotnické školy.

Cílem cvičení bylo vyzkoušet si evakuaci ležících klientů v podmínkách domova a dále prověřit dojezdové časy a evakuační techniku jednotek. Získanými poznatky se bude zabývat Bezpečnostní rada města na svém prosincovém zasedání.