ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na fotbalovém hřišti Na Skalce v České Třebové se uskutečnil další ročník hasičské soutěže O pohár starosty města. Ten nakonec zůstal ve svém rodném městě.

V úvodu proběhlo zahájení soutěže starostou města, o jehož pohár se následně bojovalo. “Máme dneska krásný den, tak věřím, že si to soutěžní družstva užijou. Věřím, že vyhraje ten nejlepší a že si dobře zasoutěží,” řekl starosta České Třebové Jaroslav Zedník

Požární útok začíná startem po kterém hasiči vyběhnout k základně, kde mají připravený stroj. “Mají tam připravené rozpojené hadice buď v kotouči, v harmonikách a přívodní vedení, tzv. savice. Takže musejí udělat přívodní vedení ke stroji z  ádě a od stroje natáhnout hadice na vzdálenost 90 metrů a sestříknout terč,” sdělil pořadatel Michal Daněk.

V letošním ročníku čekaly na závodníky dvě disciplíny. Jednou z nich byla netradiční soutěž na tři proudy O pohár starosty města Česká Třebová. “Netradiční v tom, že vlastně bude proveden na tři proudy. S tím, že třetí proud mají muži béčkový na 200 l sud a ženy céčkový na 200 l sud,” řekl pořadatel Michal Daněk.

Druhou disciplínou byl klasický požární útok, jehož vítězové získali uzenou plec. Startovní pole oproti minulým letům značně prořídlo a soutěžily pouze 4 mužské a 1 ženský tým. “Dříve to byl trošičku jako jiný model, v jiném termínu, kdy se tady účastnilo až 30 družstev, teď naši hasiči vyzkoušeli trošičku jiný model, kdy pozvali družstva, který se nechtějí měřit s těmi nejlepšími profesionály,” sdělil starosta České Třebové Jaroslav Zedník

Netradiční závod na tři proudy opanovali domácí hasiči z České Třebové s časem 26.3 sekundy, a odnesli si i uzenou plec. Jediné ženské družstvo hasiček se Skuhrova dokončilo netradiční závod v čase 43.8 sekundy a v požárním útoku o masovou pochutinu zaznamenalo čas 22.55 sekundy.