ORLICKOÚSTECKO – Se zdražením vody musí v novém roce počítat domácnosti po celé republice. Více si připlatí i obyvatelé na Orlickoústecku.

Za vodné a stočné si v letošním roce připlatí i v Ústí nad Orlicí. “V letošním roce dochází k navýšení po třech letech pouze u vodného o 23 haléřů vč. DPH. U stočného naopak k žádnému navýšení nedochází, oproti loňskému roku,” řekl jednatel vodárenské společnosti z Ústí nad Orlicí Václav Knejp.

Celkově tak dochází ke zdražení o 0,3% na 77 korun a 11 haléřů. U čtyřčlenné domácnosti při spotřebě zhruba 140 m3/rok dojde podle vodárenské společnosti ke zvýšení nákladů asi o 10 korun a 70 haléřů měséčně.    

Více si obyvatelé připlatí i v Lanškrouně. “Cenou pro letošní rok je 78 korun a 78 haléřů za kubický metr, s tím, že tato cena je průměrná v České republice a v některých obcích je už ta cena nad 100 korun, což je imaginární hranice,” řekl místostarosta Lanškrouna Miloš Smola.

Platba za vodné a stočné tak bude o 1 korunu a 38 haléřů vyšší, což prý pro průměrného spotřebitele znamená navýšení nákladů o zhruba 50 Kč za rok. Nemilou zprávu máme i pro obyvatele České Třebové. “Od 1. ledna v České Třebové se cena vodného a stočného zvýšila celkem o dvě procenta oproti loňskému roku. Je to navýšení o 1 korunu a 26 haléřů. Ta celková cena je 64,40,” řekl jednatel vodárenské společnosti z Česká Třebová Radoslav Budil.