ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Digitalizace kina ano, či ne? To je otázka, kterou v letošním roce skloňují obce a města ve všech pádech. Jak dále postupovat, řešila také Rada města v Ústí nad Orlicí. Diskutabilní téma Rada města znovu otevřela na svém srpnovém zasedání. Důvodem byla možnost přihlásit se k jedné z posledních výzev pro modernizaci kina.

Tím, že nové filmy vznikají už jenom v digitální podobě a ne na pětatřicetimilimetrovém pásu, je současné kino Máj v Roškotově divadle nabídkou distributora značně omezeno. Projevuje se to jak nízkou frekvencí promítání, tak jeho návštěvností. To neodvratně spěje k uzavření kina. Ještě letos v květnu se hovořilo o tom, že přijatelnější bude digitalizovat Malou scénu. Důvodem byly vysoké náklady, které ale nyní klesly na 60 %. Aby mohli radní rozhodnout, jak v otázce digitalizace kina posupovat dál, uložili vedoucímu odboru školství zajistit analýzu současného využití obou kin ve městě z pohledu návštěvnosti, programu, zaměření, provozních nákladů a předpokládaných nákladů na vlastní digitalizaci.

Otázkou, zda digitalizovat kino Máj v Roškotově divadle, nebo kino v Malé scéně, se bude Rada města znovu zabývat na konci měsíce října. Jako investice by mohla být do rozpočtu zařazena nejdříve v roce 2013.