LANŠKROUN, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Děti po celé republice měly možnost přespat z pátku 23. na sobotu 24. března ve své knihovně v rámci akce Noc s Andersenem. Jinak tomu nebylo ani v našem regionu. My jsme se byli podívat, jaký program si přichystali v Ústí nad Orlicí a Lanškrouně.

Přestože začínala Noc s Andersonem v Ústí nad Orlicí až v šest hodin večer, někteří nedočkavci se objevili už s předstihem. Na ně a jejich kamarády čekalo komiksové téma. “Letošní téma jsme si zvolili Rychlé šípy. Kvůli výročí Jaroslava Foglara a vycházení rychlých šípů, které letos slaví 80. výročí.” představila program Veronika Tomanová.

Kromě příběhů českého spisovatele se mohly děti těšit i na něco více. Čekalo na ně hledání hlavolamů na dětském oddělení, noční bojovka a vyzkoušely si i práci v redakci.

V Lanškrouně se přespávání zúčastnily děti ze druhé třídy základní školy. Přestože byl program večera podobný, hlavní téma bylo jiné. “Pro letošní rok jsme vybrali téma Pejsek a kočička, protože u nás jsou trochu menší děti, tak se nám druhé téma Rychlé šípy úplně nehodilo,” zmínila Linda Netušilová, ředitelka knihovny.

Školáci si během večera poslechli pohádku Císařovy nové šaty. Následoval i test, ve kterém ukázali, zda pozorně poslouchali. Knihovna zároveň připravila stezku odvahy. “Je to taková trošku netradiční věc, kterou si můžeme my u nás v knihovně dovolit, protože děti neznají sklad a všechny zákoutí knihovny.” vysvětlila Linda Netušilová.

Školáci byli na přespávání v knihovně vybaveni. Rodiče jim společně s karimatkou a spacákem přibalili i ovoce, koláče a další dobroty.