ČESKÁ TŘEBOVÁ – Městský park Javorka se na jedno dopoledne proměnil v oslavu Dne Země. Na děti od mateřských školek až po střední školy čekala nejrůznější zastavení s tématikou přírody.

Akci pořádal Odbor životního prostředí městského úřadu spolu se školami a volnočasovými organizacemi ve městě. “Každá z těchto organizací, škol si připraví své stanoviště, kde děti plní různé úkoly, které se vztahují k životnímu prostředí,” řekla pro OIK TV referentka Odboru životního prostředí MěÚ Česká Třebová, Lenka Špaisová.

Pro děti bylo připraveno osmnáct stanovišť, která navštěvovaly podle svého věku.  “Toto stanoviště je pro 2. stupeň. Děti zde mají na časové ose seřadit odpadky za jak dlouho se rozloží. Zda odhadnout dobu rozkladu těch jednotlivých odpadků,” řekla prom OIK TV Hana Milerová z DDM Kamarád.

Kromě organizací se akce zúčasnila také společnost EKO-KOM a.s., Lesy České republiky a.s. a nebo soukromý včelař. “Pokud budou mít děti nadpoloviční většinu prošlých stanovišť, dostanou nějakou drobnou odměnu. Není to nic velkého, lízátko, bublifuk a podobně,” dodala Špaisová. Starší děti mohly také zavítat do Kulturního centra, kde bylo pro ně připraveno promítání filmu Planeta Česko včetně besedy s režisérem Mariánem Polákem.