ČESKÁ TŘEBOVÁ – Město bylo po roce opět jedním z těch, ve kterých došlo k uctění památky válečných veteránů. Ještě před samotným oficiálním aktem si hrdiny bojových akcí vzali pod drobnohled studenti škol partnerských měst.

Doprovodný program k oficiální oslavě “Dne veteránů” se konal v českotřebovské Malé scéně. Výsledky svého bádání na téma válečných hrdinů tam předvedli studenti z polské Olawy, slovenského Svitu, italského města Agrate Brianza a v neposlední řadě místní gymnazisté. “My jsme si připravili projekt o Boženě Ivanové, což je válečná veteránka, která prošla kompletním výcvikem se svojí paradesantní brigádou, který absolvovala v Jefremově,” uvedl student Gymnázia Česká Třebová Jan Verner.

Božena Ivanová se zúčastnila bojů druhé světové války. Den válečných veteránů se však do kalendáře vzpomínkových akcí dostal už v roce 1919. Tedy rok po skončení prvního krvavého konfliktu. “Den veteránů se slaví 11. listopadu jako připomínka toho, že v tento den, 11. listopadu 1918, skončila 1. světová válka,” uvedla ředitelka Městského muzea Česká Třebová Jana Voleská.

Konec první světové války znamenal vznik samostatného Československa, jehož dědici jsou i ti, kteří k pomníku u ZŠ Habrmanova přišli vzdát hold hrdinům. Opomenuti by však neměli být ani ti, kteří se o takzvanou první republiku zasloužili bez zbraně v ruce. “Není bez zajímavosti, že u těch historických okamžiků, kdy se vlastně koncipovala ta vize vzniku samostatného Československa, stáli hned tři obyvatelé našeho města,” připomněla ředitelka muzea Jana Voleská.

Českou Třebovou při pamětním aktu nezastupovali Gustav Habrman, F. V. Krejčí, ani Jaroslav Novák, ale starosta města Jaroslav Zedník. “To je svátek, který bychom si měli připomínat. A měli bychom si ho připomínat proto, že kdo nezná svoji historii, nebo kdo ji nechce znát, tak si ji prostě musí prožít znovu,” uzavřel starosta města Jaroslav Zedník.