ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zamýšlená jarní demolice nevyhovujících objektů v orlickoústecké Perle se odkládá! Na vině jsou zákonem chránění ptáci – kavka a rorýs. Demolice má nově začít ke konci letních prázdnin.

Plánovaná demolice většiny objektů bývalé Perly v centru města bude posunuta až na konec léta. Vyskytují se tam totiž zákonem chráněné druhy ptáků, konkrétně kavky a rorýsi, a před demolicí je třeba jim zařídit budky.

Přitom chráněny nejsou jen samotní ptáci, ale také jejich vajíčka a hnízdní prostor. Pokud by město chtělo začít s demolicí dříve, potřebovalo by výjimku od Krajského úřadu. Ta by ale v tomto případě neměla význam. “Když by byly obsazený hnízdiště, a zažádali bysme o výjimku, tak bysme ji dostali na konci toho hnízdního období”, upřesnil Tomáš Kopecký z Odboru životního prostředí Městského úřadu  Ústí nad Orlicí.

Se započetím demoličních prací se tak počítá kolem 20. srpna. Aby se uvolnil prostor pro novostavby, půjdou k zemi všechny objekty, s výjimkou jídelny a k ní přilehlé budovy a administrativní budovy. Demolice by měla být dokončena na konci listopadu.