LANŠKROUN – V Lanškrouně bylo rušno. Na Pivovarském náměstí proběhl výcvik zákroků Policie České republiky. Naplánován byl trénink zásahu proti pachateli vloupání a šílenému střelci.

Pokud jste procházeli kolem Pivovarského náměstí v Lanškrouně, mohly vás zarazit desítky policistů. Krajská pořádková jednotka zde využila bývalou sladovnu jako prostor k nácviku na ostrou akci. Objekt k cvičení poskytlo vedení města. “V současný době tady cvičíme nácvik squat, kde máme připravené tři modelové situace pro výcvik policistů, nejdříve na vytažení nezúčastněné osoby davu, pak následné zvládnutí zákroků při agresivních osobách a připoutaným osobám k předmětům,” zmínil Zdeněk Klubrt, velitel pořádkové jednotky.

Při nástupu byla policistům vysvětlena veškeré pravidla. Po rozdělení týmů se postupně dostali dovnitř budovy, kde nácvik probíhal. “Chceme být věrní a stoprocentní připraveností se přiblížit těm reálným podmínkám, tak vždycky polovina policistů dělá figuranty a polovina policistů řeší ten zákrok a konkrétní modelovou situaci,” pokračoval Zdeněk Klubrt.

Jednotky musely při vstupu do budovy sledovat vše kolem sebe. Při nasazení je nemůže zastavit ani patrová budova. Cvičení se neúčastnili pouze policisté z místního oddělení, ale i jejich kolegové z dalších měst. Utvořili tak týmy se svými kamarády, například z Ústí nad Orlicí nebo Chrudimi. Cíl nácviku byl pro všechny stejný. “Cílem je maximálně přiblížit situaci reálným podmínkám, takže se snažíme využívat prostory, které tady vidíte.” doplnil Zdeněk Klubrt.

Nejedná se o jediné cvičení. Policisté nacvičují i na sportovní utkání na stadionech nebo akce pro záchranu ve vodě.