LANŠKROUN – Společenský dům byl před svým uzavřením dějištěm celé řady dramat. V únoru letošního roku se však v jeho blízkosti odehrála situace, která měla s divadelním představením pramálo společného. Čtveřice mladíků zachránila život sebevrahovi.

Patrik Kuka, Michal Votava, Martin Juračka a Martin Volf jsou studenti Střední odborné školy a středního odborného učiliště Lanškroun. Do onoho únorového dne se od svých vrstevníků příliš nelišili. Při jedné z cest okolo budovy Společenského domu se ale ze středoškoláků proměnili v hrdiny, kteří muži páchajícímu sebevraždu oběšením zachránili život. “Nechápali jsme to s klukama. Tak jsem šel k němu, držel jsem ho jednou rukou, a on se prostě pustil. Tak kluci přiběhli ke mně, začali mi pomáhat, začali jsme ho tahat nahoru,” vylíčil dramatickou situaci Patrik Kuka. “Byl to pán, vážil tak kolem osmdesáti kilogramů, ale problém byl, že se vzpíral. Nemohli jsme ho udržet v těch čtyřech lidech,” doplnil Michal Votava.

Naštěstí měl jeden ze zachránců u sebe nůž, který byl použit na přeříznutí horolozeckého lana, na němž muž visel. Ostatní mladíci mezitím zavolali pomoc. “Jak jsme ho odřízli, tak jsem udělal masáž srdce, aby to nějak přežil, mezitím přijela sanitka,” sdělil OIK TV Martin Juračka.

Studenti nakonec nešťastníka zachránili. Jejich čin nezůstal bez povšimnutí. “Poděkoval nám jeho syn, ten nám psal na facebooku, a ještě jsme dostali ředitelskou pochvalu,” řekl Martin Volf. “Někteří jejich vrstevníci by se toho zalekli a nereagovali by třeba vůbec, nebo by z toho místa utekli. Mně se na nich líbí, že oni se tak nezachovali,” pochválil studenty ředitel SOŠ a SOU Lanškroun Jaroslav Novák. Odvahu i duchapřítomnost studentů vyzdvihla také Policie ČR. “V tomto daném případě jsme moc rádi, že mladíci byli ve správném čase na správném místě a zachránili muži to nejcennější – jeho život,” ocenila mladíky mluvčí Policie ČR Lenka Vilímková.

Své středoškolské studium zatím čtveřice mladíků neuzavřela, jednu ze skutečných zkoušek dospělosti však složila na výbornou.