ORLICKOÚSTECKO – Hrozící tzv. “chřipková epidemie” uzavřela preventivně nemocnice v Pardubickém kraji. V ordinacích praktických lékařů největší nápor pacientů teprve očekávají. Kapénkové infekce, ke kterým se řadí i chřipka, se snadno přenáší vzduchem. Současné počasí navíc přeje jejich šíření.

Krajská hygienická stanice uvádí, že o epidemii by šlo teprve, když by počet nemocných na 100 000 obyvatel přesáhl 1500 případů. Podle nejnovějších informací nedosáhl počet nemocných v našem kraji epidemického prahu. Přesto byl z preventivních důvodů 10. ledna vyhlášen ve všech nemocnicích Pardubického kraje zákaz návštěv.

Stav šíření chřipkových onemocnění sleduje epidemiologické oddělení kraje, které bude nemocnici informovat o případném poklesu nemocných. “Budeme se samozřejmě snažit, jakmile to bude možné, návštěvy zase povolit,” sdělila OIK TV Miluše Kopecká náměstkyně ošetřovatelské péče Orlickoústecké nemocnice.

Jedinou výjimku má dětské oddělení. “Pouštíme k dětem zákonné zástupce, to znamená rodiče, musí být ale samozřejmě zdraví,” doplňuje Mária Knobová zástupkyně primáře dětského oddělení, Orlickoústecké nemocnice.

Zatímco nemocnice už přijala i preventivní opatření, například na dětské ambulanci prozatím nárůst pacientů neevidují. V ordinacích praktických lékařů je však zvýšený počet nemocných již znatelný. Krajská hygienická stanice doporučuje mýt si ruce, když se vrátíme z venku a vhodné je též rychlé, ale intenzivní větrání.