LANŠKROUN – Narozeninové oslavy mívají různé kulisy, rekvizity a obsazení. Toho si byli vědomi také členové farního sboru Českobratrské církve evangelické. Ti si i bez ohňostroje připomněli 70. výročí založení samostatného sboru. “Byl tady pokus pozvat bývalé konfirmandy, přátele sboru, kteří tady třeba nebyli několik desítek let, a byli jsme překvapeni, že se nás sešlo zhruba kolem padesátky,” sdělil OIK TV současný farář sboru Daniel Tomeš.

Mezi hosty se rovněž objevil Marek Vanča, který v Lanškrouně jako evangelický farář působil téměř dvacet let. “Ještě za minulého režimu, ještě jsem potřeboval takzvaný státní souhlas k výkonu duchovenské služby, to už dneska naštěstí nemáme, ale byl jsem tady mlád, narodily se nám tady 3 děti s manželkou, takže to je místo, to je jakási první láska,” vrátil se v čase bývalý farář lanškrounského sboru Marek Vanča.

Na první lásky a jiné hořkosladké životní děje u táboráku vzpomínali nejen navrátilci, ale i současní členové sboru. “Evidujeme papírově asi 220 farníků. Z toho přijde na bohoslužby zhruba necelá padesátka. Bohoslužby máme pravidelně každou neděli,” uzavřel současný farář sboru Daniel Tomeš.