ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Při pohledu na současnou podobu areálu někdejší Perly 01 by možná i pamětníci z řad bývalých zaměstnanců zaváhali, zda v těchto místech opravdu stávaly výrobní haly textilní fabriky. Přeměna objektů v hromady vytříděného odpadu přitom začala teprve nedávno, konkrétně letos v říjnu. “Demolice Perly pokračuje podle stanoveného harmonogramu. V současné době je zbouráno cca 70, možná 80 % výrobních hal,” shrnul dosavadní průběh bourání starosta města Petr Hájek.

Budovy jsou zbourány z nadzemní části. Jejich demolice bude pokračovat další fází. “V příštím týdnu už asi začneme bourat podlahy těžkou mechanizací. Z toho důvodu zůstávají obvodové stěny, aby rozrážely hluk,” nastínil další průběh prací stavbyvedoucí Milan Miavec.

Na každého jednou dojde a výjimkou nebude ani obvodové zdivo. S jeho odbouráváním přijde na řadu první omezení pro běžný chod města. Pocítí ho zejména lidé, kteří obvykle prochází ulicí 17. listopadu. Tam bude asi na týden uzavřena část chodníku pro pěší. “Rozšíříme tam pletivo. Bude tam pracovník s vysílačkou, protože demoliční práce budeme provádět zevně objektu, takže obsluha nebude vidět na druhou stranu. Tím pádem budou ve spojení přes vysílačku,” sdělil OIK TV stavbyvedoucí Miavec.

Bourací práce v ulici 17. listopadu se dotknou také silničního provozu. “Na jeden pracovní den uzavřeme část jízdního pruhu směrem ke kruhovému objezdu. Z bezpečnostních důvodů, abychom předešli jakýmkoli rizikům zranění ostatních osob,” uvedl Milan Miavec.

Dokončení demolice, která z městského rozpočtu odčerpá 11 milionů korun, je naplánováno na únor roku 2018.