ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Studenti z předměstí australského Melbourne se vydali na turné se kterým se vydavají každé tři roky do světa. Tento rok opět nechyběla zastávka v Ústí nad Orlicí, kde byla k vidění 70 minutová show o historii Austrálie. Zaplněné hlediště Roškotova divadla shlédlo ve středu 23. března dvě představení, dopolední pro místní školy a večerní pro veřejnost.

“Naše show je o historii Austrálie. Jedná se o takový průřez rockovými písničkami doplněný tancem, hraním a zpěvem. Takže je tam kousek od všeho,” řekla pro OIK TV jedna z vystupujících studentek Sarah Monteau. “Samotné nacvičování tohoto představení se studenty zabere šest až sedm měsíců. Ale přípravy trvají celý rok,” dodal režisér a zároveň profesor Ben Moondy.

Do České republiky a konkrétněji do Ústí nad Orlicí zavítala skupina 42 studentů s šestičlenným pedagogickým doprovodem po návštěvě Kanady, Spojených států, Velké Británie, Nizozemí a Francie. “Vracíme se sem, protože jsme si již mezi školami vytvořili určitý přátelský vztah. Také musím říci, že tato orlickoústecká škola je rozhodně číslo jedna na našem listu destinací, do kterých jezdíme,” řekl Moondy.

Australští studenti, kterým je mezi 14 a 17 lety, nebydlí při tomto turné v hotelích či penzionech, ale přímo u svých nových či starých přátel doma. Gymnazisté z Ústí nad Orlicí byli již v Austrálii za svými přáteli dvakrát, nyní dostali pozvání na třetí návštěvu.

Australané se u nás zdrželi do pátku, po té odcestovali na svou poslední zastávku svého pěti týdenního celosvětového turné do Číny.