ČESKÁ TŘEBOVÁ – Poslední srpnovou sobotu se odvážlivci popáté a zároveň naposledy v této sezóně vydali zdolávat sjezdovku. Závěrečný závod běžecké série jubilejního pátého ročníku Pekelného kilometru se konal na tradičním místě a s obvyklými účastníky. Pořadatelský tým však přišel s jednou velmi zajímavou novinkou. Další závod v rámci letošního Pekelného kilometru nebyl ozvláštněn pouze tím, že se jednalo o závod závěrečný, po němž budou známá jména vítězů, ale především dobou konání finálového výběhu v hlavních kategoriích. Ten byl totiž zahájen až po setmění.

Tímto krokem chtěli pořadatelé zvýšit atraktivitu soutěže. Jiným obohacením akce bylo propojení kultury a sportu. Běžce totiž cestou na vrchol Pekláku doprovázela hudba, která přilákala do místa konání celou řadu diváků. Současně měla být odměnou pro pořadatele a závodníky a zároveň testem možností, jakými by bylo možno zpestřit další ročníky již zavedené běžecké série. Ohlasy na nové prvky týkající se závodu se různily. Někteří závodníci si je pochvalovali, jiní méně, ale pro většinu z nich to byla zajímavá výzva. Mohli si totiž otestovat svou výkonnost za velmi specifických podmínek. Ty sice byly netradiční, ale pro všechny účastníky stejné. Celkové pořadí v rámci série příliš ovlivnit nemohly, neboť ve většině kategorií již bylo prakticky rozhodnuto, avšak na výkonech jednotlivých běžců v závěrečném měření sil se do jisté míry podepsaly, protože ne každému běh po setmění a při teplotách, jaké v těchto hodinách panují, vyhovuje.

Letošní ročník vyšel v ženské hlavní kategorii nejlépe reprezentantkám domácího Iscarex Teamu, když na třetí pozici se umístila Lenka Vytlačilová, na druhém místě skončila Adéla Stránská a zvítězila Lenka Dušková. Mezi muži obsadil celkové třetí místo Jan Šimůnek rovněž z Iscarex Teamu. Druhou příčku si vyběhal Ondřej Klička zastupující TJ Svitavy a vítězem se stal rekordman trati Pavel Hrdina z AK Perná.