Družstvo starších žáků TJ Sokol Česká Třebová II + Marek Pakosta a Aleš Broulík

KOJETÍN / ČESKÁ TŘEBOVÁ – Poslední a zároveň i nejdůležitější turnaj končící sezóny, mistrovství ČR (MČR), čekal volejbalové starší žáky o prodlouženém svátečním víkendu 29. dubna – 1. května 2017 na jihu Moravy v městečku Kojetín. Hrálo se v nových sportovních halách v Kojetíně a Němčicích nad Hanou.

Družstvo českotřebovských starších žáků postoupilo díky 3. místu v Českém poháru automaticky do hlavní části turnaje spolu s družstvy ČZU Praha, VK Příbram a domácího Kojetína. Ostatní družstva se musela do tohoto turnaje probojovat v kvalifikacích.

Cílem trenérů i hráčů byly boje ve skupině o 1. – 4. místo a k tomu, aby se tento předpoklad naplnil, bylo potřebné vyhrát základní skupinu. V základní skupině byli našimi soupeři chlapci ze Zlína, Kolína a ze Slavie Hradec Králové. Skupina to nebyla vůbec jednoduchá, i když jsme s týmy ze Zlína a Hradce povětšinu sezóny celkem bez problémů vyhrávali a s Kolínem jsme prohráli pouze jedno jediné utkání, a to letos v závěrečném kole Českého poháru. Nicméně pokud jsme chtěli úspěch, tak o to víc platilo obecné rčení, že „není malých soupeřů“. S tímto v hlavách kluci nastoupili ve všech utkáních základní skupiny a všechna tři vyhráli shodně 2:0 a postupovali jako vítězové ze skupiny, tím si přenášeli do další fáze turnaje důležitých 6 bodů za výhry s Kolínem a Hradcem Králové. V další části turnaje se nám dařilo střídavě. V důležitém souboji s Novým Jičínem jsme soupeři podlehli po individuálních chybách 2:0 na sety a cesta do první čtyřky se začala pomalu klikatit. Pro zachování naděje jsme museli vyhrát 2:0 s Českou Lípou, a i když jsme si do utkání nepřenesli herní pohodu z prvního dne, vyhráli jsme ho celkem jasně 2:0 a i díky dalším průběhům utkání ve skupině jsme tímto veledůležitým krokem postoupili mezi 4 nejlepší družstva v republice.

Ve finálové skupině nás čekal souboj s VK Příbram, který jsme bohužel díky nejhoršímu výkonu v sezóně prohráli 2:0, a i proto jsme v souboji o 3. místo narazili na tým VK Brno. Souboj o třetí místo pro nás začal velmi dobře, soupeře jsme zatlačili dobrým servisem a vytvořili si veliký bodový náskok, ale opět jsme se dostali do postavení, kdy nebyl druhý smečař schopen složit míč a začala váznout i přihrávka, naopak smečaři soupeře se dostali do fazóny a přidávali jeden bod za druhým. Nakonec jsme 1. set prohráli 23:25. Ve druhém setu byl souboj vyrovnanější, ale i přesto ho opět po nedůslednostech a individuálních chybách, ale zároveň i při výrazně zlepšeném a odvážném výkonu soupeře, prohráváme 22:25. Je konec, na nás zbyla jen ta neoblíbená brambora za 4. místo.

Diplom za 4. místo na MČR starších žáků

Zklamání? Tak trochu, že to v krátké době opět „necinklo“ a bylo to blízko, ale na druhou stranu 1. místo ČZU Praha, 2. místo VK Příbram, 3. místo VK Brno – ve všech případech družstva s extraligovým zázemím (a s hráči ze sportovních gymnázií), no a na 4. místě TJ Sokol Česká Třebová II. Za námi zůstala družstva, jako jsou Dukla Liberec, České Budějovice, VSC Zlín, Green-volley Beskydy, Znojmo, Ústí nad Labem, …

I tento krásný výsledek (4. místo v republice) opět potvrzuje naši dlouholetou příslušnost do republikové volejbalové špičky a i to, že práce s mládeží je v Sokolu Česká Třebová II na nejvyšší republikové úrovni a čas věnovaný volejbalovým nadějím není zbytečně ztracený a promrhaný.

Děkujeme fanouškům a rodičům, kteří nás po celou dobu trvání turnaje neúnavně a hlasitě povzbuzovali.

Poděkování za úspěšnou reprezentaci oddílu TJ Sokol Česká Třebová II a města Česká Třebová patří hráčům: O. Unzeitigovi, A. Olejárovi, D. Jaškovi, J. Jiráskovi, R. Vovkovi, P. Kaškovi, M. Fricovi, P. Šlapalovi a L. Loužilovi,

trenéři: MUDr. Marko Olejár, Lubomír Vašina

MUDr. Marko Olejár