SVITAVY – Ve svitavské sportovní hale Na Střelnici jsme se zúčastnili přípravného utkání dvou volejbalových celků, které se chystaly na světové turnaje. Na mistrovství světa hráčů do 19 let zamířil také odchovanec českotřebovského oddílu Lukáš Vašina.

Důležitost tohoto utkání nebyla ve výsledku. Oba celky, které proti sobě nastoupily se potřebovaly připravit na významné turnaje. Družstvo výběru České republiky do 19 let v dresech s bílým středem nacvičovalo na mistrovství světa v Bahrainu, Akademický výběr České republiky na světovou univerziádu v čínském Taipei. V prvním setu si akademici hned na začátku vybudovali několika bodový náskok. Ten se jim podařilo udržet až do konce a set vybojovali 25:20. Druhý set byl vyrovnaný. “Byl jedinej, kdy doopravdy jsme měli i šanci vyhrát, vedli jsme myslím 18:15, pak soupeř uplatnil to, že je zkušenější. To byl asi z naší strany nejlepší servis a přeci jenom bylo vidět, že ty hráči, že ten soupeř byl vyhranější,” uvedl hlavní trenér kadetů U19 Jiří Zach.

Mladí reprezentační hráči ale nakonec podlehli akademikům 25:22. Třetí set se začal vyvíjet stejně jako začátek utkání. Univerzitní výběr si začátku setu vytvářel tlak, který postupně narostl v sedmibodový náskok. Týmu akademiků, složenému z hráčů extraligových družstev, se nakonec podařilo vyhrát třetí set 25:19. Zvítězili 3:0 na sety. Oba hlavní trenéři byli s přípravným utkáním spokojení. “My jsme si potřebovali vyzkoušet formu jednotlivých hráčů, zkusit i různý formace střídače a tak dále, a to si myslím, že v tomhletom utkání to bohatě dalo a nevyhráli jsme, to mrzí, ale výkon hodnotíme jako dobrý,” shrnul přípravu hlavní trenér reprezentace U19 Jiří Zach. “Obrázek” o týmu mířícím na univerziádu si udělal také hlavní trenér Akademického výběru ČR Lubomír Vašina: “V podstatě ukázalo to to, že to družstvo není úplně špatný, myslím si, že je celkem kompaktní a na čem asi budeme stavět, tak je to především obraně v poli a na takové té aktivitě těch hráčů.”

V rámci příprav celky odehrály ještě čtvrtý a pátý set. Akademici však i tentokrát předvedli svou převahu a oba sety vyhráli.