161102_ctvrte-misto-beachvolejbalisty-vasinyČESKÁ TŘEBOVÁ / BUDAPEŠŤ – V termínu 7. – 8.8.2016 se v maďarské metropoli Budapešť konalo MISTROVSTVÍ STŘEDNÍ EVROPY (neboli MEVZA), kterého se zúčastnili a Českou republiku reprezentovali  Lukáš Vašina TJ SOKOL Česká Třebová II a Štěpán Havlín Beachvolejbal Praha.

Skupina pro Lukáše a jeho parťáka Štěpána nebyla vůbec lehká. Ve skupině je čekaly Slovinci, domácí Maďaři, Rakušané a Izraelci. V prvním zápase, který byl pro Lukáše premiérou v mezinárodním měření v beachvolejbalu, se hned se svým parťákem utkali proti domácí dvojic (HAJÓS/LUKÁCS), kteří už mají několik cenných vítězství na evropských okruzích. Nakonec z toho byla porážka 0:2 (19:21, 17:21), když hlavně v prvním setu chybělo málo k vítěznému míči. Druhý zápas nastupovali kluci proti rakouské dvojici (LEITNER/REITER) a pokud chtěli mít šanci na postup do dalších bojů, museli bezpodmínečně zvítězit. To se jim nakonec po dramatické bitvě podařilo a zvítězili 2:1 (19:21, 21:19, 15:13). Mohli se tak radovat z první premiérové výhry na turnaji. V třetím zápase čekali na naši dvojici favorité celého turnaje, dvojice ze Slovinska (KUMER/VALENCIC), se kterými kluci drželi krok, ale po dramatické bitvě bohužel prohráli 1:2 (21:18, 19:21, 9:15). Čtvrtý a zároveň poslední zápas ve skupině sehráli kluci proti izraelské dvojici (OSIPOV/UZIEL), tento duel musel být povinnou výhrou bez ztráty setu pokud chtěli pomýšlet na postup ze skupiny mezi nejlepší čtyři týmy celého turnaje a to se nakonec povedlo, výhra 2:0 (24:22, 21:17) znamenala na podíl míčů kluci postoupili mezi nejlepší čtyřku turnaje. Když jsme odsunuli domácí favorizovanou dvojici na nepostupové 3.místo.

Po dojezdu na hotel se kluci zaslouženě navečeřeli a šli spát. Druhý den v semifinále nastoupili proti druhé maďarské dvojici (BENKŐ/OLÁH), ale tento zápas se klukům vůbec nevyvedl a i na výrazné zlepšení ve druhém setu to na postup do finále nestačilo. Domácí dvojici podlehli 0:2 (16:21, 21:23). Čekal je poslední zápas a to o celkové třetí místo. Tam se opět potkávají se slovinskou dvojicí (KUMER/VALENCIC), která v semifinále podlehla slovenské dvojici 0:2. Zápas o 3.místo zvládli lépe slovinští reprezentanti, když naši kluci bohužel prohráli 0:2 (18:21, 18:21) a zbyla na ně ta pověstná bramborová medaile, ale to se vůbec nic neděje, být na prvním mezinárodním turnaji v beachvolejbalu na 4.místě to je naopak velký úspěch. Koučem na tomto turnaji byl klukům olympionik Pepa Beneš a i tato zkušenost je pro mladou dvojici k nezaplacení.

Lubomír Vašina