DAMNÍKOV – V Damníkově se letos běžel už 29. ročník Čertovského běhu. Trať 4,2 km dlouhého závodu vedla jako obvykle od budovy Základní školy v Damníkově do Anenské Studánky. Závodníci však letos kromě náročného nepřetržitého dvousetmetrového stoupání museli zdolávat také extrémně mrazivé počasí a sněhem pokrytou cestu.

Ředitel závodu Jiří Machytka však vyzdvihuje práci silničářů, kteří ještě ráno před startem trať projeli a posypali. Běh byl odstartován za účasti asi osmi desítek odvážlivců a závodníci už od počátku udržovali slušné tempo. Až po poslední domy v Damníkově se pole drželo víceméně pohromadě, avšak po vyběhnutí závodníků na volné prostranství se začal had prodlužovat. V rovinatější části po železniční přejezd se pořadí příliš neměnilo, poté ale začali nastupovat silní vrchaři.

Právě na přejezdu se dostal na první místo mladý Petr Vitner, který udržel tempo až do cíle a vyhrál v čase 14:57 minut. Vítězný čas byl jen o patnáct vteřin pomalejší než loni, kdy bylo teplo a nebyl sníh. Závod v Damníkově je předposledním podnikem v seriálu ISCAREX Cup 2012. Vítěz Petr Vitner se seriálu nevěnuje pravidelně, za což může především jeho atletická kariéra. Letos se stal mistrem České republiky do 22 let v běhu na 1500 m. V říjnu jej mohli atletičtí příznivci vidět na memoriálu Jána Kováče v rámci Ústeckého desetiboje. ISCAREX Cup letos vyvrcholí 15. prosince v Němčicích na Běhu okolo zlatého pásku. Z něj a z následného slavnostního vyhlášení vítězů celého seriálu nabídneme reportáže.