LANŠKROUN – V Lanškrouně proběhlo první kolo závodu Zemská míle. My jsme se s kamerou byli podívat na odpolední měření sil dětí. Přestože celý harmonogram komplikovalo opravdu aprílové počasí, všechny kategorie proběhly cílovou rovinkou.

Na atletickém stadionu Romana Šebrleho byl zahájen běžecký seriál pod názvem “Zemská míle”. Závod o délce šestnácti set metrů je však připraven pouze pro dorost a dospělé. Pro mladší účastníky je trať upravená.

Zájem o Zemskou míli mezi rodiči a dětmi v posledních letech narůstá. V rámci úvodního výběhu série se tento trend potvrdil. “Já myslím, že letošní ročník jsme zahájili velice dobře. Bylo tady asi nejvíce dětí, co jsme zatím na závodech měli,” řekl organizátor akce, Jindřich Sadílek.

Někteří z mladších závodníků se soutěže neúčastnili poprvé. “Zatím mě to baví. Tenhle závod je jeden z mých nejoblíbenějších, protože tady je to spíše o rychlosti,” řekl jeden z běžců, Josef Bureš.

Ti nejlepší se na konci klání postavili na stupínky vítězů. To se v rámci hlavního závodu na 1 609 metrů podařilo také Vojtěchu Vondrovi z Vencl týmu Ústí nad Orlicí a reprezentantce Iscarexu Česká Třebová Adéle Stránské. Druhé kolo Zemské míle je naplánované na 15. června.