RYBNÍK – Nedaleko České Třebové se jel čtvrtý závod poháru Českomoravské vrchoviny. “Rybnický MTB maraton” si nenechalo ujít osm desítek závodníků.

Na start závodu o délce necelých 50 kilometrů se postavila bezmála padesátka jezdců. Na kratší, třicetikilometrové trati jich soupeřilo třicet. “Postavili jsme tu trať tak, aby jsme nemuseli nikde jezdit po asfaltových cestách, přejíždět někde silnici nebo žádat o povolení policii a podobný věci, takže se jede výhradně v terénu, v lokalitě Srnovsko a Českotřebovský stěny,” popsal trať hlavní organizátor a trasér maratonu Roman Vejda.

Zamýšlená trasa musela být kvůli bezpečnosti závodníků změněna. “Vzhledem k tomu, že probíhala těžba a předevčírem nám do toho fouk docela slušnej vítr, takže pokácel hromadu stromů, že jsme museli přetrasovat,” vysvětlil důvod změny Roman Vejda.

Na bikery čekalo na delší trati převýšení 1050 metrů. S těmito podmínkami se nejlépe popral člen Prestige cycling teamu Michal Vejda. Ten s časem 2 hodiny 3 minuty a 8 vteřin vybojoval první místo v absolutním pořadí. Se šesti vteřinovou ztrátou obsadil druhou příčku v absolutním pořadí František Groulík z oddílu SK Prima Polička. Třetí dojel Lukáš Kopecký z Hartman.cz.

Na kratší trati s maximálním převýšením 670 metrů dojel do cíle jako první Jan Holub ze stáje Symbio + BMC v čase 1 hodina, 33 minut a 1 vteřina. Druhý byl Martin Novak z Rudoltic, který na vítěze ztrácel necelých 9 vteřin. Třetí příčku vybojoval Jakub Karlíček hájící barvy týmu Cyklo Bendl.