ŽAMPACH – Na 850 závodníků se sešlo na 5. závodu Východočeského poháru v orientačním běhu, který pořádal Klub orientačního běhu Ústí nad Orlicí. Centrem závodu byl areál Domova pod hradem Žampach.

Po úvodní prezenci a převzetí kontrolních čipů se účastníci závodu vydali ke startovnímu prostoru, kde na trať vyběhli jak zkušení orientační běžci, tak i rodiče se svými dětmi.

Běžecké tratě byly připraveny v různé obtížnosti a délce a rozděleny do kategorií podle pohlaví a věku závodníků. „Nejdelší kategorie, to znamená dospělý, to mají kolem 10 kilometrů, kdy musejí proběhnout zhruba dvaceti kontrolami, děti to mají pochopitelně kratší, 3 km a zhruba nějakých 10 kontrol“ uvedl ředitel závodu Kamil Koblížek.

V nejdelší ženské kategorii na 7.20 km s převýšením 295 m a se 17 kontrolami zvítězila Lenka Knapová z OK Lokomotiva Pardubice, v nejdelší mužské kategorii na 8.80 km s převýšením 325 m a 21 kontrolami dominoval Filip Záveský též z OK Lokomotiva Pardubice. Nejtěžší závod mezi dětmi do 18 let na 5.40 km s převýšením 140 m a 14 kontrolami zaběhla nejrychleji Kateřina Matoušová z OOS TJ Spartak Vrchlabí.

Pro orientační běžce to byla v jarní části sezóny poslední příležitost účastnit se velkého závodu v našem regionu.